اخبار شهرستان درگز | Dargaz City News

شهرستان درگز در شمال شرق ایران و دارای طبیعتی زیبا و بکر است که تاریخی کهن و با ارزش دارد

اخبار شهرستان درگز | Dargaz City News

شهرستان درگز در شمال شرق ایران و دارای طبیعتی زیبا و بکر است که تاریخی کهن و با ارزش دارد

تصاویری در اختیار “اخبار ناوچیان” قرار گرفته که از شناسایی گونه ای خشکی زیست از لاک پشتها در میانکوه حکایت دارد. بررسی تصاویر نشان می دهد لاک پشت شناسایی شده، احتمالا، لاک پشت مهمیزدار (Testudo Graeca)، گونه ای لاک پشت “خشکی زیست” است.

از این لاک پشت در ایران دو زیرگونه وجود دارد. لاک پشت مهمیزدار غربی که در نیمه غربی ایران پراکنش دارد و لاک پشت مهمیزدار شرقی که در نیمه شرقی ایران نظیر استان های کرمان، خراسان و سیستان و بلوچستان یافت می شود.

رحیم تشلیخ که همراه با دوستان خود، ابراهیم دولت پور و محمد تبریزی، این شناسایی را انجام داده است به “اخبار ناوچیان” گفت: حدود 7-8 سال است که این لاک پشتها را در کوهپایه های تلکتو می بینم. همیشه آنها را در اوایل بهار و به ویژه در فصل برداشت زیره، می بینم و دیگر در طول سال از آنها خبری نمی شود.

وی ادامه داد: لاک پشتها را معمولا به صورت جفتی می بینم و تاکنون در هیچ جای دیگری از میانکوه لاک پشتی که در طبیعت زندگی کند، ندیده ام.

طبق اظهارت رحیم تشلیخ، لاک پشت عکس برداری شده حدود 25 سانتی متر طول و 15 سانتی عرض داشته و وزن آن 3 تا 4 کیلوگرم بوده است.

محمد دولت پور، کارشناس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان درگز نیز ضمن اظهار تعجب از شناسایی لاک پشت خشکی زیست در میانکوه به خبرنگار “اخبار ناوچیان” گفت: احتمالا فصل تخم گذاری این لاک پشتهاست لذا افراد محلی نباید در محدوده زیست آنها، مزاحمتی ایجاد کنند. به عنوان مثال چون گونه های جانوری پارک ملی تندوره مشخص است در فصل تخم گذاری و زاد و ولد حیوانات که تا 15 خردادماه طول می کشد از ورود افراد به پارک جلوگیری می گردد.

به گزارش “اخبار ناوچیان”، لاک پشت مهمیزدار شرقی، لاک سخت و محکم، گنبدی شکل و پوشیده از صفحات شاخی بزرگ است. پاهای این گونه کوتاه و کلفت است و پاهای جلویی تعداد ۵ و پاهای عقبی تعداد ۴ چنگک دارد که پوشیده از پولک های شاخی می باشد. در سطح پشتی پاهای عقب و جلوی این جانور، یک غده بزرگ و مخروطی به شکل مهمیز وجود دارد که به همین جهت این گونه به لاک پشت مهمیزداز مشهور است. طول آن به طور متوسط ۲۵ سانتی متر است اما اندازه های بزرگ تر تا حد ۳۵ سانتی متر نیز گزارش شده است.

این گونه از لاک پشت، جانور آرام و کندرویی است که وابستگی چندانی به آب ندارد. در زمستان به خواب زمستانی می رود و همراه با گرم شدن هوا مجدداً شروع به فعالیت می نماید. جانوری گیاه خوار است و در درجه اول از گیاهان آب دار تغذیه می کنند و بدین وسیله آب مورد نیاز خود را تأمین می نمایند. همچنین در اردیبهشت ماه جفت گیری می کنند و بین اواخر خرداد تا اوایل تیر در کنار بوته ها چاله هایی حفر کرده و تخم های خود را به تعداد ۲ تا ۸ عدد در آن می‌گذارند. طول تخم‌ها ۳۴ تا ۴۳ میلی متر و دارای پوسته ای محکم است.

به گزارش “اخبار ناوچیان”، گونه های بسیاری از لاک پشتها در خطر انقراض قرار دارند. پیش از این لاک پشت های آبی زیست در رودخانه های میانکوه شناسایی شده بودند که به دلیل ناآگاهی و یا سوء استفاده از بین رفته و در سالهای اخیر به ندرت مشاهده شده اند.

گروه شناسایی کننده در گفتگو با “اخبار ناوچیان” تاکید می کنند محل زندگی لاک پشتها را تنها در اختیار مسوولان قرار خواهند داد تا جان آنها به خطر نیفتد.

تنی چند از مردم محلی نیز به “اخبار ناوچیان” گفتند: از مسوولان شهرستان انتظار می رود ضمن شناسایی دقیق گونه لاک پشت میانکوه، اقدامات لازم برای حفاظت از آن را نیز انجام دهند.

  • جمعه, ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۵، ۰۷:۵۶ ب.ظ
  • کیانوش انصاری

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی